یک نوع نان زنجبیلی

 

مواد لازم:

آب گرم................................................................. یک چهارم پیمانه

شکر.................................................................... یک ق چ + 50 گرم

مایه خمیر فوری...................................................... یک ق س

پودر زنجبیل........................................................... یک ق س سرخالی

نمک.................................................................... یک دوم ق چ

تخم مرغ .............................................................. 3 عدد

ماست.................................................................. یک پیمانه

بهبود دهنده.......................................................... یک ق چ

روغن مایع............................................................. یک دوم پیمانه

آرد ...................................................................... حدود 600 گرم

مواد لازم میانی نان

گردو خرد شده....................................................... یک ق س

کره نرم ................................................................ 3 ق س

شکر.................................................................... 3 ق س

زنجبیل................................................................. یک دوم ق چ

مواد لازم برای رومال نان

زرده تخم مرغ......................................................... یک عدد

خامه.................................................................... یک ق س

کنجد.................................................................... مقداری

 

 

طرز تهیه:

آبی که در مواد اصلی ذکر شد آب ولرم است که دمایش بین 35 تا 39 دره سانتیگراد است.

ابتدا آب و یک ق چ شکر را با هم مخلوط کرده و مایه خمیر را به آن اضافه کرده و آرام مخلوط میکنیم و حدود 5 تا 10 دقیقه در ظرف دربسته میگذاریم کنار تا پف کند.

اگر مایه خمیر تازه باشد 5 دقیقه و اگر کهنه باشد 10 دقیقه زمان برای پف کردن لازم دارد و اگر بعد از 10 دقیقه پف نکرد یعنی مایه خمیر سالم نیست و قابل استفاده نمیباشد.

در ظرف مناسب یک پودر زنجبیل و نمک را با هم میریزیم و 50 گرم شکر و تخم مرغ و ماست و بهبود دهنده که همه این مواد به دمای محیط رسیده اند را با هم مخلوط میکنیم و مواد را با قاشق پلاستیکی یا چوبی کاملاً مخلوط میکنیم و بعد نیمی از روغن مایع را به این مواد اضافه کرده و هم میزنیم.

مایه خمیر پف کرده را هم به مواد اضافه کرده و بعد حدود نیمی از آرد را اضافه کرده و مخلوط میکنیم.

در این مرحله بقیه روغن مایع را به خمیر اضافه کرده و باز مخلوط میکنیم.

از این به بعد آرد را کم کم اضافه میکنیم و با قاشق مخلوط میکنیم تا خمیر به دست نچسبد.

البته تکه ای از خمیر به دست نچسبد اما کل خمیر کمی حالت چسبندگی داشته باشد اشکالی ندارد.

وقتی آرد را کم کم اضافه کردیم و خمیر نرم و لطیفی به دست آمد دیگر آرد اضافه نمیکنیم.

مواد را تا جایی که امکان دارد با قاشق هم میزنیم سپس وقتی به حالت کاملاً خمیر درآمد با دست مخلوط میکنیم.

خمیر را با کف دست روی میز کار به آرامی 5 تا 6 دقیقه ورز میدهیم.

در ورز دادن خمیر احتیاجی نیست که خمیر را با فشار ورز دهیم خیلی آرام این کار را انجام میدهیم.

بعد از 6 دقیقه مشخص میشود که خمیر تغییر حالت میدهیم و صاف و یکدست و شفاف میشود.

بعد از ورز دادن خمیر یک چونه بزرگ از خمیر میگیریم و در ظرفی که گنجایش افزایش حجم خمیر را داشته باشد قرار داده روی آن را پوشانده و میگذاریم حدود یک ساعت در جای نسبتاً گرمی بماند تا حجم خمیر دو برابر شود یعنی پف کند.

وقتی خمیر کاملاً پف کرد نباید بیش از حد بماند چون یک حالت شلی پیدا میکند.

وقتی انگشتمان را داخل خمیر فرو میکنیم جای انگشت اگر برنگردد خمیر آماده است. و همچنین اگر وسط خمیر را باز کنیم وسط خمیر حالت زنبوری داشته باشد خمیر کاملاً ور آمده است.

روی میز کار کمی آرد میپاشیم و پف خمیر را با دست میگیریم.

این خمیر را به دو شکل درست کرد. اول میتوانیم تکه های 100 گرمی جدا کنیم بعد به وسیله وردنه این خمیر ها را باز میکنیم.

و یک ق س کره که داشتیم را با قلمو به از درازا وسط خمیر میکشیم.

زنجبیل و شکر و پودر گردو که در مواد میانی داشتیم را مخلوط میکنیم و روی کره میریزیم و خمیر را از عرض تا میکنیم تا خمیر به شکل مستطیل نسبتاً باریک و بلندی درآید.

بهتر است لبه های خمیر را کمی آب بزنیم تا راحت به هم بچسبند.

بعد خمیر را از یک سر شروع کرده و رول میکنیم. قسمت پایانی را اگر کمی آب بزنیم خیلی بهتر میشود.

خمیر را وسط قالبی که حتماً کاغذ روغنی انداخته ایم قرار میدهیم به حالتی که قسمت درز در زیر قرار بگیرد.

گلهایی که درست میکردیم را طوری داخل قالب قرار میدهیم که هر کدام دو سه سانتی متر از اطراف فاصله داشته باشد تا وقتی حجش زیاد شد جا داشته باشد.

روی قالب را با یک دستمال نازک و سبک میپوشانیم و به مدت ده دقیقه تا یک ربع میگذاریم استراحت کند بعد از این مدت داخل فر با حرارت 190 درجه سانتی گراد به مدت 25 تا 30 دقیقه میگذاریم بپزد.

البته قبل از اینکه داخل فر بگذاریم زرده تخم مرغ و خامه را مخلوط کرده و با قلمو روی نان مالیده و روی آن کنجد میپاشیم.

شکل دیگری که میتوان درست کرد به این شکل است که خمیر 100 گرمی را برمیداریم داخل دست گرد کرده و داخل آن کره می مالیم و از مواد میانی داخلش میگذاریم و خمیر را جمع میکنیم و داخل دست کاملاً گرد میکنیم بعد داخل ظرف قرار داده و کمی با دست فشار میدهیم.


داخل فر از قبل یک ظرف آب قرار داده ایم تا نان مرطوب شود.

نکته: برای این نوع نانهای فانتزی بهتر است از آرد نان فانتزی یا آرد شیرینی پزی استفاده کرد یعنی آرد سه صفر یا نول چون سبک تر است.

 

شبکه جام جم

برنامه خانه مهر

مربی: خانم گنجی

/ 1 نظر / 112 بازدید
سارا

سلام دوست عزیز![گل] سایت شما بسیار عالی هست راستی بهبود دهنده یعنی چی ؟خودمم نمیدونم چی هست که میخوام نان زنجبیلی درست کنم.ممنونم