نان کروسان

نان کروسان

 

مواد لازم:

 

مایه خمیر -------------------------------------------- یک قاشق سوپخوری

شیر -------------------------------------------------- نصف پیمانه

شکر -------------------------------------------------- یک قاشق مرباخوری

کره---------------------------------------------------- 100 گرم

شکر -------------------------------------------------- نصف پیمانه

نمک--------------------------------------------------- یک چهارم قاشق چایخوری

رنده پوست پرتقال------------------------------------ از یک قاشق مرباخوری تا سوپخوری

تخم مرغ---------------------------------------------- 3 عدد

آرد ---------------------------------------------------- حدود 4 پیمانه

چیپس شکلات---------------------------------------- 100 گرم

کنجد و زرده تخم مرغ-------------------------------- برای رومال نان

 

طرز تهیه:

 

آرد را تا اندازه ای استفاده میکنیم که خمیر به دست نچسبد.

چیزی که باعث مشود نان عمل بیاید مخمر است. برای تهیه مخمر نیاز به دمای مناسب داریم و این دما نباید زیاد گرم یا زیاد سرد باشد. چون مایه خمیر یک موجود زنده است و اگر دمای آن مناسب نباشد میمیرد.

یک قاشق مرباخوری شکر را به شیر اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم.

ظرفی که داخل آن مخمر تهیه میکنیم باید کاملاً تمیز باشد و حتی قاشقی که از آن استفاده میکنیم نیز نباید چرب باشد.

آب یا شیری که برای تهیه مخمر استفاده میکنیم باید حدود 37 – 38 درجه دما داشته باشد یعنی تقریباً ولرم باشد.

در اینجا ما برای تهیه مخمر از شیر استفاده میکنیم.

مایه خمیر را به شیر اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم.

از مایه خمیر فوری استفاده میکنیم اما از هر مایه خمیری استفاده کنید بهتر است آن را عمل بیاورید تا مطمئن باشید نان خوبی به دست خواهد آمد.

مایه خمیر مخلوط شده را به مدت 5 دقیقه در جای ساکن میگذاریم بماند تا عمل بیاید و پف کند.

نیازی نیست روی ظرف را بپوشانیم.

اگر مایه خمیر بیشتر از زمان گفته شده بماند و زیاد پف کند، خمیر بوی ترشیدگی خواهد داد.

کره را از قبل در دمای محیط گذاشته ایم تا نرم شود زیرا اجازه نداریم کره را ذوب کنیم اگر این کار را بکنیم نانمان خشک میشود.

شکر را داخل ظرفی میگذاریم و نصف پیمانه شکر را به آن اضافه میکنیم. نمک را هم اضافه میکنیم.

نمک را هم به مواد اضافه میکنیم.

دقت کنید هیچ وقت نمک را به مایه خمیر اضافه نمیکنیم بلکه آن را به آرد یا بقیه مواد اضافه میکنیم.

تخم مرغها و رنده پوست پرتقال یا لیمو را هم اضافه میکنیم.

مواد را با همزن دستی هم میزنیم سپس مایه خمیر عمل آمده را هم اضافه کرده و دوباره هم میزنیم.

رنده پوست پرتقال یا لیمو برای معطر کردن نان استفاده میشود.

مقداری تقریباً زیادی از آرد الک شده را اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم

ضرورتی ندارد که آرد را الک کرده باشیم اما اگر این کار را انجام بدهیم خوب است.

مجدداً آرد اضافه کرده و ورز میدهیم به این ترتیب کم کم آرد مورد نیاز را اضافه میکنیم.

حدود ده دقیقه باید خمیر را ورز بدهیم. یا به جای ورز دادن حدود صد بار خمیر را روی میز کار بکوبیم.

در اثر ورز دادن، خمیر از حالت سفتی درمیاید و لطیف و کشدار و براق میشود.

خمیر را نباید چنگ بزنیم زیرا در این صورت آرد بیشتری مصرف میکند و خمیر خشک میشود.

تا جایی که میتوانیم نباید خمیر را سنگین برداریم یعنی آرد زیادی به آن اضافه کنیم. خمیر باید لطافت و نرمی داشته باشد.

بعد از ورز دادن، روی خمیر را با دستمال تمیز میپوشانیم بعد در ظرف را میگذاریم و آن را در جای گرم میگذاریم.

حدود یک الی یک و نیم ساعت طول میکشد تا حجم خمیر دو برابر شود.

وقتی حجم خمیر دو برابر شد وسط خمیر را اگر کنار بزنیم حالت حفره حفره و توری اگر داشته باشد مایه خمیر خوبی داشته و خوب عمل آمده است.


روی میز کار را کمی آرد پاشی میکنیم و خمیر استراحت کرده را کمی روی آن ورز میدهیم.

خمیر را با وردنه صاف میکنیم و به قطر نیم سانتی متر باز میکنیم.

اضافه های خمیر را با رولت بر میگیریم و شکل مثلث های متساوی الساقین از خمیر در می آوریم.

به جای چیپس شکلات میتوان از گردو یا خرما استفاده کرد.

وسط ضلع کوچک مثلثها خطی با رولت بر به حالت چاک ایجاد میکنیم.


از چیپس شکلات وسط مثل قرار میدهیم و از قسمت پایین یعنی ضلع چاک خورده رول میکنیم.


قسمت انتهایی یا نوک خمیر را کمی آب میزنیم تا بچسبد.

کناره های خمیر را کمی به طرف داخل خم میکنیم.


نانها را داخل سینی که از قبل مقداری چرب کرده ایم قرار میدهیم و روی آنها حتماً یک پارچه تمیز میکشیم و میگذاریم دوباره به مدت 15 – 20 دقیقه استراحت کند و حجمش تقریباً دو برابر شود.

بعد از استراحت دوم، روی نانها را یک عدد زرده تخم مرغ که یک قاشق شهد برای قرمز شدن روی نان، داخل آن باشد آرام روی نان میزنیم و روی آن کمی کنجد میپاشیم.

فر را از قبل با دمای 200 درجه روشن کرده ایم تا کاملاً گرم شود.

سینی فر را داخل طبقه بالای فر با همان دمای 200 درجه سانتی گراد به مدت 20 – 25 دقیقه میگذاریم.

برای اینکه نان با کیفیت بهتری تهیه شود موقعی که میخواهیم سینی را داخل فر بگذاریم به اندازه نصف استکان آب سرد را یک دفعه طبقه پایین فر میریزیم تا بخار کند و نان خوبی به دست آید.

نانی که از فر بیرون می آوریم اگر با انگشت فشار دهیم و آن قسمت سر جای خود برگردد نشانه این است که نان خوبی به دست آمده است.

چیپس شکلاتهایی که داخل نان گذاشتیم حالت خود را حفظ میکنند و داخل فر آب نمیشوند.

 

شبکه تهران برنامه به خانه برمیگردیم

مربی: خانم گنجی

/ 2 نظر / 694 بازدید