نان کنجد


 

مواد لازم:

آرد الک شده.......................................................... دو و نیم پیمانه

رنده پوست لیموترش................................................ یک ق م

شکر..................................................................... یک چهارم پیمانه

شیر برای روی نان................................................... حدود یک ق غ

تخم مرغ................................................................ یک عدد

شیر نیم گرم.......................................................... نصف لیوان

زرده تخم مرغ جهت رویه نان...................................... به مقدار لازم

کنجد برای روی نان.................................................. مقداری

مایه خمیر فوری ریز.................................................. نصف ق س

نمک..................................................................... یک ق غ پر

کره نرم شده در محیط آشپزخانه................................. 25 گرم

 

طرز تهیه:

بهتر است که حدود نیم ساعت قبل فر را با درجه حرارت 180 روشن کنیم تا کاملاً داغ شود.

ابتدا آرد را داخل یک کاسه بزرگ میریزیم و خمیر مایه را بهش اضافه کرده با دست کمی مخلوط میکنیم بعد نمک را اضافه کرده و کره را هم میریزیم و شیر را اضافه میکنیم و تخم مرغ و شکر را هم اضافه کرده و با انگشتانمان مخلوط میکنیم تا یک خمیر نرم و لطیفی به دست آید.

البته از وسط مواد شروع میکنیم به مخلوط کردن آرد با مواد و اگر در آخر دیدیم که خمیر خیلی چسبنده است و به دست میچسبد میتوانیم آرد را کم کم اضافه کنیم تا خمیر به دست نچسبد.

خمیر را مقداری با دست ورز میدهیم تا صاف و کشدار و نرم و لطیف شود و به دست نچسبد البته اگر خیلی کم چسبندگی داشه باشد اشکالی ندارد و در آن موقع آرد زیادی اضافه نمیکنیم که باعث سفت شدن خمیر شود.

بعد از ورز دادن روی خمیر را میپوشانیم یا با دستمال تمیز یا با سلفون و در محیط گرم یک الی یک و نیم ساعت میگذاریم استراحت کند و حجم خمیر دو برابر شود و خمیر کاملاً پف کند و بالا بیاید. با دست پف خمیر را میگیریم و بعد روی میز کارمان کمی آرد میپاشیم و خمیر را روی آن کمی ورز میدهیم.

البته وقتی خمیرمان یک ساعت استراحت را سپری کرد رنده پوست لیمو را روی خمیر رنده میکنیم و با دست کاملاً ورز میدهیم تا پوست لیمو به خورد خمیر برود و بعد دوباره نیم ساعت استراحت میدهیم تا خمیر کاملاً پف کند و بعد چونه گیری میکنیم.

سعی میکنیم اگر لازم شد خیلی کم آرد روی خمیر بپاشیم. بعد از خمیر به اندازه چونه نان لواش برمیداریم و روی میز کار با دو تا دست به آرامی خمیر را لوله میکنیم یعنی رول میکنیم و بعد به شکل نعل درمی آوریم.

باید هر دو انتهای خمیر نازک باشد. وقتی خمیر را شکل دادیم داخل سینی چرب شده با کمی فاصله از هم میچینیم و باز رویش را میپوشانیم و در محیط گرم حدود نیم ساعت میگذاریم استراحت کند و کاملاً پف کند.

در آخر زرده تخم مرغ و شیر را کاملاً مخلوط کرده با برس روی نانها می مالیم. باید برس را از یک طرف بکشیم روی نان چون اگر از یک طرف بکشیم و برگردیم روی نانها خوب طلایی نمیشود. باید در یک جهت رفت برویم و برس را با ضربه روی نان نکشیم چون پف نان میخوابد و باید به آرامی بکشیم.

سپس کنجد سفید یا قهوه ای یا سیاه را روی نان میپاشیم و بعد داخل طبقه وسط فر میگذاریم حدود 20 الی 25 دقیقه بماند تا زمانی که نانها کاملاً بپزند و روی آنها طلایی شود.

از سینی رنگ تیره یا لعابی استفاده نکنید چون حرارت را زود جذب میکند و زیر نان میسوزد بله از سینی آلومینیومی که رنگش روشن است استفاده کنید و ارتفاع سینی هم نباید بیشتر از 2 سانتی متر باشد چون اگر زیاد باشد نان خوب نمیپزد.

خمیر مایه فوری خشک اگر تازه و سالم باشد میتوانیم مستقیم داخل آرد اضافه کنیم یا اگر خواستیم مطمئن شویم که سالم است یا نه با شیر یا آب و کمی شکر عمل می آوریم بعد استفاده میکنیم و در اینجا داخل مواد عمل نمی آوریم.

برای اینکه نان خیلی نرمی داشته باشیم باید کره را یک ساعت قبل از یخچال بیرون آوریم تا نرم شود و بعد استفاده کنیم.

خمیرهایی که با خمیر مایه درست میشوند باید در مکان گرم استراحت کنند.

 

شبکه سهند

برنامه سحرلر- وقت صبحانه

مربی: خانم حکاکی

 

/ 0 نظر / 68 بازدید