حلوا و شله زرد

شله زرد و حلوا

 

مواد لازم حلوا:

آرد گندم----------------------------------------------- 150 گرم

روغن و کره------------------------------------------- 80 – 90 گرم

گلاب و آب--------------------------------------------- به میزان لازم

شکر--------------------------------------------------- 150 گرم

هل---------------------------------------------------- 1 قاشق چایخوری

زعفران------------------------------------------------ یک دوم قاشق چایخوری

خلال پسته-------------------------------------------- به میزان لازم

 

مواد لازم شله زرد:

برنج--------------------------------------------------- 200 گرم

شکر--------------------------------------------------- 400 – 450 گرم

آب و گلاب--------------------------------------------- 7 پیمانه حدود 750/1 میلی لیتر

کره و روغن------------------------------------------- 70 گرم

خلال بادام--------------------------------------------- 50 گرم

زعفران------------------------------------------------ نصف قاشق چایخوری

دارچین و خلال پسته--------------------------------- برای تزئین

هل---------------------------------------------------- به میزان لازم

 

 

طرز تهیه شله زرد:

هل را برای معطر کردن شله زرد اضافه میکنیم و برای اینکه رنگ شله زرد را تیره نکند ابتدا هل را با کمی گلاب خیس میکنیم بعد صاف کرده و استفاده میکنیم.

برنج را از شب قبل خیس میکنیم. اما اگر عجله داشته باشیم و برنج را قبلاً خیس نکرده باشیم به مدت یک ربع در آب کاملاً داغ و جوش برنج را خیس میکنیم.

اگر برنج را با گلاب خیس کنیم  خیلی بهتر است. پس آب جوش و گلاب میریزیم.

و اگر عجله داشته باشیم بعد از اینکه برنج را خیس کردیم و آبش را گرفتیم با دست کمی آن را له میکنیم. اگر عجله نداشته باشیم نیازی به این کار نیست.

برنج را با آب و گلاب میگذاریم روی حرارت بپزد. ابتدا کمی هم میزنیم تا جوش بیاید وقتی جوش آمد در ظرف را میگذاریم و شعله را کم میکنیم تا با قل های خیلی ریز پخته شود. آب برنج باید کاملاً گرفته شود.

اگر میخواهید برنج شله زرد کاملاً شکفته شود و له شود آن را روی حرارت هم نمیزنیم تا مثل کته بپزد.

اگر برنج را روی حرارت هم بزنیم لعاب پس میدهد و ته میگیرد.

در اواسط پخت برنج، خلال بادام را که از حدود نیم ساعت قبل خیس کرده ایم اضافه میکنیم.

وقتی برنج پخته شد و آبش کاملاً گرفته شد شکر و کره و روغن را اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم تا برنج شل شده و نرم شود.

اگر روغن و شکر را به برنج زود اضافه کنیم مانع پختن برنج میشوند.

افرادی که شله زرد درست میکنند یک روز داخل یخچال بماند فردا اگر کمی از کنارش برداشتند آب انداخت علتش این است که برنج را آبکی گذاشته اند و خوب نگذاشته اند آب برنج گرفته شده و پخته شود.

بهتره از برنج ایرانی که عطر و بوی خوبی دارد برای این کار استفاده کنیم.

زعفران را اضافه میکنیم. در حدی اضافه میکنیم که رنگ دلخواه و مطلوب به دست آید.

دقت کنید چون شله زرد وقتی گرم است شیرین آن یک اندازه است و موقعی که سرد شد این اندازه تغییر میکند پس برای اینکه از میزان شیرینی مناسب شله زرد اطمینان داشته باشید بهتر است برای هر مقدار برنجی که استفاده میکنید دو برابر یا دو برابر و نیم شکر استفاده کنید.

این شله زرد به این ترتیب که آماده شد اگر یک هفته هم بماند آب نمی اندازد.

 

طرز تهیه حلوا:

آرد را به تنهایی تفت میدهیم تا حدی که کرم رنگ شود و نباید رنگ آن خیلی تیره شود.

کره و روغن را به آرد اضافه کرده و دوباره تفت میدهیم در حدی که رنگ شکلاتی مطلوبی به دست آید.

وقتی به این حد رسید ظرف را از روی حرارت برمیداریم و گلاب و آب را کم کم اضافه میکنیم و مخلوط میکنیم. تا حلوا شکل بگیرد و پف کرده و حجم آن زیاد شود.

آب و گلاب را در حدی اضافه میکنیم که حلوای مناسبی به دست آید. چون میزان آب و گلابی که استفاده میشود بستگی به میزان کشش آرد دارد که چقدر از این مواد به خودش بگیرد.

وقتی این مواد آماده شد وسط مواد را خالی میکنیم و شکر اضافه میکنیم.

اگر در این حالت شکر را هم بزنیم حل نمیشود برای همین مقداری گلاب روی شکر میریزیم و سپس هم میزنیم و خوب مخلوط میکنیم.

مواد را خوب مخلوط میکنیم و تا زمانی که کیفیت و غلظت حلوا در حد مورد نظر نبود زعفران را اضافه نمیکنیم چون اگر زعفران را اضافه کنیم و دوباره بخواهیم آب اضافه کنیم رنگ و شکلش از بین میرود.

وقتی غلظت مواد مناسب شد هل و زعفران اضافه میکنیم.

اگر احیاناً آب و گلاب را بیشتر از حد معمول اضافه کردید و مواد شل شد کافی است ظرف را چند لحظه روی حرارت قرار دهید تا سفت شود و اگر برعکس این حالت رخ داد یعنی حلوا سفت شد کمی آب و گلاب اضافه میکنیم.

حلوا آماده است.

شبکه جام جم برنامه خانه مهر

مربی: خانم گلزارمنش

/ 0 نظر / 94 بازدید